2013. október 4., péntek

Grace Kelly - Rainier

Grace Kelly a festői Monacóban is hercegnő lett. A színésznő és III. Rainier herceg esküvője fényűző volt, de a részletek a szőke szépség nemes egyszerűségét tükrözték. Ruhája megállta volna a helyét egy korabeli királyi esküvőn is: 23 méter selyemtaftból, ugyanennyi gros de longre-ból és közel 274 méter antik Valenciennes csipkéből készült. A csipkeszegéllyel díszített selyemtüll fátyol egy gyönggyel kivarrt Júlia-sapkáról hullott alá. Grace csodálatosan festett benne. A ruha elkészítéséért minden neves ruhatervező versenybe szállt. A színésznő hollywoodi jelmeztervezőjére, Helen Rose-ra bízta a megtisztelő feladatot. Az esküvő kerek egy hétig tartott. Világraszóló lakodalom volt. A polgári esküvőt 1956. április 18-án tartották, melyet nagyszabású kerti parti követett 3000 meghívottal és 3000 szelet tortával. Az egyházi esküvőre másnap került sor. Saint Nicholas katedrálisának oltárát hihetetlen mennyiségű hortenzia és akác díszítette. A szertartást egy hétszáz vendég számára terített ebéd követte. A hatemeletes tortát pedig Rainer herceg a díszkardjával vágta fel.
Grace, az európainál szabadabb kultúrájú Amerikából érkezett fiatal lány, a hagyományok és babonák tisztelete helyett sokkal fontosabbnak tartotta a bensőséges légkört és barátnői közelségét. Hat felnőtt koszorúslány közül ugyanis öt már férjezett volt, ebből kettő pedig már elvált. Nyoszolyólányaként testvérét, Peggy-t választotta. Rainer is szakított a hagyományokkal barátai kedvéért, hiszen a megszokott egy helyett mindjárt három kísérője volt: két régi barátja és Grace bátyja.
A menyasszony az egyhetes ünnepségek alatt mindvégig szakított időt arra, hogy barátnőivel legyen, akiknek jelenléte nagyban hozzásegítette őt alabástromszobor-szerű nyugalmának megőrzéséhez a fárasztő napok alatt.
A ceremóniára igazi királyi pompa volt jellemző, az apró részletek azonban Grace nemes egyszerűségét tükrözték. A két ellentétes jellemvonás, meghitt harmóniában simult egymásba. A menyasszonyi ruha megállta volna a helyét egy Edward-korabeli királyi esküvőn is: 25 yard (~ 23 m) selyemtaftból, ugyanannyi gros de longre-ból, és 300 yard (~274 m!) antik Valenciennes-csipkéből készült. A csipkeszegéllyel díszített selyemtüll fátyol egy gyönggyel kivarrt ún. Júlia-sapkáról hullott alá. Grace csodálatosan festett benne. Királyi volt, mint egy született hercegnő. A fényűzés ellensúlyozásaként Grace imakönyvét egy-egy réteg fehér selyem és csipke díszítette, melyre gyöngyökből álló keresztalakot varrtak. Az imakönyvet már-már puritánnak nevezhető, kicsiny, hóvirágból álló csokorral együtt fogta kezében a katedrálisban.
Az esküvő kerek egy hétig tartott, világraszóló lakodalom volt. A polgári esküvőt 1956. április 18-án tartották, melyet nagyszabású garden party követett 3.000 meghívottal és 3.000 szelet tortával. Másnap, április 19-én tartották az egyházi esküvőt a Saint Nicholas Katedrálisban. Az oltárt hihetetlen mennyiségű hortenzia és akác díszítette. Az egyházi szertartást egy hétszáz vendég számára terített ebéd követte. A pár és családtagjaik négyszemélyes asztaloknál ültek, míg a vendégek svédasztalról falatozhattak. A torta itt is elmaradhatatlan kellék volt. A hatemeletes cukrászati csodát, melyet a palota és a korona cukorból készített mása és kerubok díszítettek, Rainer a díszkardjával vágta fel.
A fárasztó, zsúfolt hét után a hercegi pár elhajózott Rainer Deo Juvante névre keresztelt jachtján, hogy eltöltsék mézesheteiket. A koszorúslányok könnyes szemmel rizst hajítottak utánuk, és elveszett barátnőjüket síratták. Kárpótolta azonban őket a határtalan boldogság, mely a hercegné arcáról sugárzott, ahogy újdonsült férjére tekintet
















Alexandra kenti hercegnő - Angus Ogilvy





Lady Sarah Spencer - Neil McCorquodale

Lady Elizabeth Sarah Lavinia Spencer Diana walesi hercegnő nővére volt.
1980. május 17-én, Northamptonshire-ben hozzáment a nála négy évvel idősebb Neil Edmund McCorquodale-hez, Alastair McCorquodale és Rosemary Sybil Turnor fiához, aki véletlenül pont annak a Raine McCorquodale-nek volt az unokaöccse, aki néhány évvel korábban Sarah mostohaanyja lett annak édesapjával kötött házassága révén.
A párnak három gyermeke született, akik anyai ágon unokatestvérei Vilmos és Henrik hercegeknek, Károly brit trónörökös és első felesége, Diána hercegné fiainak:
  • Emily Jane 1983-ban született
  • George Edmund 1984-ben született
  • Celia Rose 1989-ben született
Sarah az esküvőjén a Spencer-tiarát viselte, ami később Lady Dianát is ékesítette Károly herceggel kötött esküvőjén.





Vilmos - Catherine

Vilmos herceg 2010 októberében Kenyában kérte meg barátnője, Kate Middleton kezét. Az eljegyzést 2010.november 16-án jelentették be. A királyi esküvőt 2011.április 29-én szinte az egész világon láthatták.
Az esküvő színhelye a Westminster Apátság volt, ahová 1900 meghívott érkezett. Az esküvő 2011. április 29-én helyi idő szerint 11 órakor, magyar idő szerint 12 órakor kezdődött.
A menyasszonyi ruhát Sarah Burton készítette az Alexander McQueen Divatházból, fehér és elefántcsont színű szaténból készült, tartozik hozzá egy hímzett vállfűző és egy szoknya is A csipkére hímzett vállfűző az Egyesült Királyság nemzeteit volt hivatott jelképezni. Az ara fején lévő, gyémántokkal ékesített tiarát II. Erzsébet királynőtől kapta kölcsön. A ruha uszálya 270 cm hosszú.
A csipkéket a Hampton Court Palace-ban levő Royal School of Needlework munkatársai készítették kézzel. A ruha, a szoknya és az alsószoknya díszítését kézzel készített angol és francia csipkéből készítették. A szoknya egy kinyíló virágot formál.
A "valami kék" jegyében egy csíkot fűztek a ruha belsejébe.
A menyasszonyi ruha állítólagos ára 250000 font.
Vilmos herceg az ír őrezred tiszteletbeli ezredesének vörös egyenruháját viselte.
Vilmos tanúja öccse, Harry herceg, Kate tanúja húga, Pippa Middleton volt. Vilmos az esküvő előtti utolsó éjszakáját a Clarence House-ban töltötte, Kate pedig családjával a Goring Hotelben.
A szertartás utáni kora délutáni villásreggelire 600, a vacsorára 300 vendég hivatalos.















Charles, The Prince of Wales - Lady Diana Spencer

Károly és Diana mesés esküvője 1981.július 29-én volt a Szent Pál Katedrálisban. Lady Diana 20 éves volt, Károly herceg 32.
A lánykérés 1981.február 6-án történt a Windsor kastély hajdani gyerekszobájában. A világ 1981.február 24-én tudta meg, hogy a walesi herceg megnősül. A jegygyűrű egy 14 gyémánttal körülvett zafír.
Lady Diana utolsó éjszakáját az esküvő előtt a Clarence House-ban töltötte, ahonnan édesapja társaságában utazott a katedrálishoz üveghintóban.
A világ lélegzetvisszafojtva figyelte a hintóból kiszálló leendő hercegnő mesés menyasszonyi ruháját, amit Elizabeth és David Emanuel készített, és kb. 9000 angol font volt az akkori ára. A ruha 30 méter anyagból készült selyemtaft költemény. Puffos ujját brüsszeli csipke szegélyezte. Fodros nyakkivágását gyöngyökkel és flitterekkel varrták ki. 25 méternyi uszálya volt és 10000 gyönggyel díszítették.
A menyasszonyon a "valami kék" jegyében egy kis kék szalag volt, amit a ruha derékvonalába varrtak, szerencsehozónak pedig egy pici brillekkel kirakott lópatkót varrtak rá.
Károly herceg a tengerésztiszti gála egyenruháját viselte.
A Szent Pál Katedrálisban 2500 vendég volt, míg az esküvő utáni ebédre 120 meghívott volt hivatalos.
Világszerte 750 millió tévénéző látta a királyi esküvőt.